[PDF] ↠ Salina | by º A. Samad Said

Salina By A. Samad Said, Salina Journal Local News, Politics, Entertainment A helicopter medical evacuation company officially took off Thursday at Salina Regional Airport A ribbon cutting ceremony was hosted at p.m Thursday at Hangar No at the airport for Welcome to the City of Salina, Kansas Home Facts and information about Salina, Kansas. Salina, Kansas Salina s l a n is a city in and the county seat of Saline County, Kansas, United States As of the census, the city population was , Located in one of the world s largest wheat producing areas, Salina is a regional trade center for north central Kansas.It is home to multiple colleges. Salina Best of Salina, KS Tourism TripAdvisor Salina Tourism TripAdvisor has , reviews of Salina Hotels, Attractions, and Restaurants making it your best Salina resource. Salina, Sicily Salina Italian pronunciation is one of the Aeolian Islands north of Sicily, southern Italy.It is the second largest island in the archipelago Salina is divided between three comuni Santa Marina on the eastern coast, Malfa to the north, and Leni to the south west From Leni down towards the sea is the village of Rinella.Above the village of Leni is Valdichiesa in the center of the island. Salina, UT Salina, Utah Map Directions MapQuest Salina s la n s ly n is a city in Sevier County, Utah, United States The population was , at the census The first permanent settlers about families moved into the area in at the direction of leaders of the Church of Jesus Christ of Latter day Saints. Salina, KS Salina, Kansas Map Directions MapQuest Salina s la n is a city in and the county seat of Saline County, Kansas, United States As of the census, the city population was ,. THE BEST Things to Do in Salina with Photos Things to Do in Salina, Kansas See TripAdvisor s traveler reviews and photos of Salina tourist attractions Find what to do today, this weekend, or in November We have reviews of the best places to see in Salina Visit top rated must see attractions. Salina Post News, Opinion, Video Salina Kansas News and Information Hub LARAMIE, Wyo Opening the season with their first of back to back trips out west, the Cloud County Community College wrestling Read More. Obituaries Salina Journal Salina, KS Obituaries for the greater Salina area Never miss a story Choose the plan that s right for you Digital access or digital and print delivery.

  • Title: Salina
  • Author: A. Samad Said
  • ISBN: 9789833922161
  • Page: 136
  • Format: Paperback
  • Novel mengenai seorang perempuan bernama Salina yang didorong kemiskinan untuk mencari kerja sebagai pelayan di Singapura dan Tanah Melayu Malaysia pada tahun 50 an Salina, kakak bercakap dengan ikhlas, dari hati kecil kakak benar benar dan kau tau bagi kakak kau sudah seperti adik kakak sendiri, timbangkanlah cakap kakak ini Ubahlah cara hidup kau Berikhtiarlah supayNovel mengenai seorang perempuan bernama Salina yang didorong kemiskinan untuk mencari kerja sebagai pelayan di Singapura dan Tanah Melayu Malaysia pada tahun 50 an Salina, kakak bercakap dengan ikhlas, dari hati kecil kakak benar benar dan kau tau bagi kakak kau sudah seperti adik kakak sendiri, timbangkanlah cakap kakak ini Ubahlah cara hidup kau Berikhtiarlah supaya jangan terus menerus sahaja kau men jalani kehidupan seperti ini Salina menceritakan kehidupan masyarakat terutama orang Melayu di Kampung Kambing, Singapura, selepas Perang Dunia Kedua Novel ini menggambarkan ke miskinan,keruntuhan moral di kota dan pergelutan untuk melangsungkan survival di tengah tengah kehancuran kehidupan selepas perang.Pemerintahan Jepun yang singkat di Singapura dan penderitaan masyarakat akibat perang memberi kesan yang cukup kuat dalam diri Samad yang pada masa itu masih anak anak lagi Dia mengutip kembali butir butir pengalaman itu untuk menceritakan keadaan orang Melayu dan orang orang Indonesia yang hanyut berkelana dan menjadi buruh di Singapura.Ini bukanlah persoalan yang sama sekali asing dalam kesusasteraan Melayu, tetapi Samad telah memperlihatkan kebolehan seninya dengan melukiskan semua hal ini secara artistik melalui dialog dialog dan tingkah laku watak wataknya Manusia yang lahir dalam Salina adalah manusia yang natural dan bukannya yang menjelma sebagai boneka dengan sifat sifat hitam putihnya Memang Samad mempunyai kekuatan dalam hal ini kerana ketelitiannya mengamati watak watak orang.
    Salina Novel mengenai seorang perempuan bernama Salina yang didorong kemiskinan untuk mencari kerja sebagai pelayan di Singapura dan Tanah Melayu Malaysia pada tahun an Salina kakak bercakap dengan ikhla

    One thought on “Salina”

    1. Aku mengambil masa 2 3 bulan untuk menghabiskan baca karya sastera agong ini Memang penat Tiada bintang ini juga bukanlah nilai yang bagus untuk diberi kepada mahakarya Pak Samad ini Mungkin lagi baik dari itu Tapi aku tidak reti menilai karya sastera.

    2. Salina, telah saya baca dan hadam sejak di bangku sekolah rendah lagi Segala cerita dan wataknya saya ingat sampai hari ini Kehidupan zaman perang diperikan secara terperinci hingga kita dapat bayangkan suasana perkampungan orang Melayu Kampung Kambing Singapura yang serba daif selepas Perang Dunia Kedua Novel ini menggambarkan kemiskinan,keruntuhan moral di kota dan pergelutan untuk melangsungkan survival di tengah tengah kehancuran kehidupan selepas perang.Pemerintahan Jepun yang singkat di Si [...]

    3. Sedih, pilu, dan amat menusuk hati Sarat dengan realiti kehidupan yang sukar sekali untuk difahami, seandai kita tidak mengalami Manusia sememangnya mudah untuk menghukum, kerana kita tidak memahami keterpaksaan sesetengah insan oleh keadaan, kondisi mental mahupun fizikal Walau hinanya seorang pelacur di mata masyarakat, namun apa yang tersimpan di lubuk hatinya, apakah kita ketahui segalanya Sungguh, tiada siapa yang wajar menghukumi melainkan Tuhan Benar, untuk hidup ini bukan sesuatu yang mu [...]

    4. Begitu sayang karya A Samad Said dikerjakan sebegini Sememangnya beliau tidak sempurna tapi pihak penerbit Lejen Press tiada usaha langsung nampaknya untuk menyunting dan memperkemaskan manuskrip Terlalu banyak typo, kesalahan dari segi struktur ayat dan layout yang berterabur Inconsistencies juga boleh dielakkan jika manuskrip ini disunting terlebih dahulu.Dari segi karya, saya rasa tajuk Salina seperti tidak kena Mungkin silap saya untuk assume tapi bagi saya Salina hanyalah seorang watak samp [...]

    5. 5 Bintang Dan diketahuinya sekali bahawa betapa kotor pun Siti Salina di luarnya tetapi kotoran itu tidaklah sampai ke telaga hatinya muka surat 359Buku ini hamba temui dengan tidak disangka sangka apatah lagi direncanakan tetapi sungguhlah pertemuan hamba dengan Salina sangat menyenangkan sekali Terasa beruntung pula apabila buku ini yang banyak sekali disebut orang dan sukar sekali ditemukan, berjodoh rupanya dengan hamba Harapnya selepas ini berjodohan dengan buku puisi T Alias Taib pula Sali [...]

    6. akhirnya habis jugak baca novel ni huwaaa ending dia bolak balik xtahu nak sedih ke nak gumbira huhu.aku beri 4 sebab ada adegan tett tott so nak galakkan org lain baca pun xberapa berani tkt dapat saham dosa kering erk hihi Tapi sepatutnya utk pengajaran yg diberi harus dpt 5 atau lebih tp tetap nak cakap novel ni best best utk yg mampu ubah ia jadi novel motivasi bukan novel perosak akhlak huhu Salina sangatlah luar biasa bg khazanah sastera saya kerana ia telah pun sempat dipadukan orang tent [...]

    7. Novel yg digunakan masa A level dulu Sastera Melayu Sayangnya ketika itu pembacaan lebih cenderung kepada English novel and did Shakespeare plus other short stories for literature in Sec school Natijahnya, saya gagal BM sebab Salina.ya tak ingat pun cerita ni All I know the pace was slowor maybe Im slow Asyik tertidur je bila part bacaan and berdiskusi Honestly, jika bukan dipaksa as salah satu literature book, kemungkinan besar saya akan lebih gemar baca novel ni.Ya dulu mmg saya tak pandai men [...]

    8. Antara naskah paling awal yang saya cuba baca baca Abah saya pesan, jika kamu mahu menulis, tetapi tidak pernah membaca Salina, eloklah kamu padamkan sahaja niatmu nak jadi penulis.

    9. Haih Salina.Aku kasihan benar denganmu Kenapa kamu begitu naif selama ini Aku harap tiada lagi perempuan sepertimu di zaman kini Dan kalau ada, diharapnya dia dapat mengikuti jejak langkahmu meninggalkan lelaki tidak kenang budi itu secepat mungkin Cilakalah ke atas lelaki lelaki seperti Abdul Fakar yang tidak tahu diuntung Sudah madu diambil daripada perempuan, dibuang semula sepahnya Dasar lelaki hina Begitulah hidup, sedalam mana cinta Hilmy dan Nahidah, mereka tetap tidak dapat bersama atas [...]

    10. I probably don t belong in the set enamoured by this Malay modern classics But I could blame it to the nature of this version I m reading because the English translation from the 70s nearly made it unreadable And I choose that edition because some ten years ago, my malay language teacher recommended the book to me and pointed exactly on how it was well received outside Malaysia due to the English translation and I ve been trying to find this exact edition for ten years now But as disappointment [...]

    11. aku ingin merasa apakah keistimewaan salina sehingga ia menjadi naskah agung namun walau sampai ke pertengahan jalan aku masih merasakannya adalah buku biasa, yang merakam perjalanan hidup penduduk kampung kambing dan setelah habis ia tetap biasa sebiasa habisnya cerita cerita di buku lain.tapi kemudian aku sedar, kebiasaan salina itu sendiri adalah keistimewaannya salina adalah mesin masa yang tidak menipu kita, salina adalah gambar hitam putih yang tulen, bukan gambar photoshop kamera yang han [...]

    12. Pada asasnya buku ini berkenaan kehidupan seharian penduduk Kampung Kambing Bagaimana mereka meneruskan kehidupan dalam serba kekurangan Namun, perkembangan cerita dengan daya perkembangan watak yang ditonjolkan oleh a samad said sangatlah menarik perhatian untuk kita meneruskan pembacaan A samad said tidak akan meninggalkan sebarang persoalan tanpa jawapan kepada kita sepanjang cerita di dalam buku ini Walaupun judulnya Salina tapi cerita tentang watak Salina itu sendiri tidak banyak Cuma perso [...]

    13. I bought the 50th anniversary Edition of this book Popular Bookstore, Ikano because of it s fame as one of the best works of National Laureate, A Samad Said The story line is good but very poor copy editing made it a very dragging, frustrating and disappointing read Page after page of typo errors and spelling mistakes points to a very poor job of producing this book For a book bearing a big name as this, the editor and the proof reader must do a better job The four 4 stars given above is for the [...]

    14. Isi cerita, dan gaya penceritaannya tentulah lima bintang.Hanya kualiti ejaan yang disebabkan kesilapan atur huruf menyebabkan kurangnya satu bintang.Membaca tulisan Sasterawan Negara bukanlah seperti membaca kisah kisah cinta murah yang biasanya disogokkan dengan angan angan gaya hidup korporat yang tidak berpijak di bumi nyata.Yang dihidangkan adalah realiti hidup manusia yang sering dipinggirkan dan pada kebanyakan masanya bukan berakhir dengan happy ending dan kisah yang berbunga bunga.Ia te [...]

    15. Last year, I didn t read any Malay books at all So this year, I am planning to read at least 12 Malay books, a book each month, because what s the point of being bilingual if I don t read in different languages Naturally, I had to start with Salina because this novel has always been considered as the classic Malay novel I think of all our national laureates, A Samad Said is the only one that people are most familiar with So, of course, I want to tackle this book first Great idea WellFirst of all [...]

    16. Tak semua yang hina itu hina, tidak semua yang agung itu mulia Being a national laureate, Pak Samad is agonizingly brilliant in describing the characters and every situation in this story Dan seperti semalam juga anak anak kambing itu menyondol susu ibunya yang bergayut gayut memberat itu Mereka berterusan sahaja kelaparan nampaknya Di kaki mereka berselerakan dan melekat lekat tahinya yang bulat bulat kecil seperti biji makjun itu Kebanyakan daripadanya masih bulat lagi Tetapi ada yang sudah le [...]

    17. Saya baca Salina edisi pelajar Jadi adegan adegan dewasa sudah banyak disunting dan ini melegakan hati saya Saya tidak mahu kenikmatan menghayati karya A Samad Said terganggu dengan ketidaksenangan saya terhadap unsur unsur erotik Jadi saya cenderung untuk memilih edisi pelajar yang lebih bersih.Pak Samad sinonim dengan kekuatan cerita berdasarkan kehidupan masyarakat selepas , semasa dan sebelum perang.Perang meninggalkan kesan mendalam kepada segenap lapisan masyarakat Semua yang hidup pada za [...]

    18. Fiksyen Melayu yang sangat hebat Buku ini telah lama saya cari, akhirnya saya berjaya memilikinya di Read Malaysia 2009 yang berlangsung di Mines tidak lama dahulu Sebuah novel tebal yang tidak jemu di baca Sebagai pembaca yang suka membaca 100% pengisian buku, saya sarankan janganlah anda membaca kata kata penghantar di mukasurat hadapan kerana ia mengandungi spoiler Barangkali ini akan mengurangkan elemen kejutan dalam novel ini Kepada semua peminat fiksyen Melayu wajib membaca buku ini.

    19. One masterpiece from one of Malaysia s best writers Good plot and realistically set in Singapore in the 1950s.

    20. Sukar endak komen novel yang cara penceritaannya tidak seperti novel melayu yang lain Sukar untuk dikenalpasti apakah misi novel ini Jika ini kisah tentang Salina, maka sebenarnya tidaklah terlalu menumpu pada Salina Semuanya punyai masalah dan semuanya mahu keluar dari kepayahan hidup di kampung kambing.Maka aku kira, masyarakat adalah watak utama dan antagonisnya kehidupan yang ditekan Ya, ini lebih adil Malah, ini adalah tipikal Pak Samad dengan cerita melayu yang larat lagi lagi yang selepas [...]

    21. 18 Disember 2015 aku menghabis baca novel ini dan penceritaannya mengenai kehidupan masyarakat pada dekad ke 50 ketika itu masih lagi relavan untuk dibanding pada zaman sekarang Penderitaan serta kesusahan penduduk Kampung Kambing seakan akan masih lagi berlanjutan dan dirasai oleh sesetengah orang di waktu kini Mungkin corak kesukaran hidup waktu itu berbeza, namun ianya masih lagi berpusar pada benda yang sama manusia ini hamba kepada wang.Penghidupan watak utama, Salina yang terpaksa mencari [...]

    22. Jika ada buku yang butuh menabrakkan hati yang keras, inilah bukunya Penulisan yang bersahaja, tapi garapannya tajam, komentar masyarakatnya menyengat, dan pembangunan wataknya sangat mantap.Kerana terlalu banyak air mata mengalir setelah membacanya, saya tak berdaya mengulang baca novel ini Karya sastera yang hebat

    23. Sukar sekali pada mulanya untuk memberi rating yang tinggi kepada buku ini Salinan Salina yang telah dibaca adalah Edisi Istimewa ulang tahun ke 50 terbitannya yang hanya boleh diperolehi di Popular Sangat mengecewakan apabila buku yang diterbitkan penuh dengan kesalahan menaip typos yang terlalu banyak hingga mengganggu keseronokan membaca.Namun, tidak adil bagi saya untuk menilai isi karya agung sasterawan negara A Samad Said hanya kerana beberapa editor yang malas untuk memastikan kualiti buk [...]

    24. Aku mengambil masa kira kira 4 hari untuk menghabiskan bacaan karya agung Pak Samad SALINA,bila aku baca buku ni terasa seolah olah aku berada di zaman peperangan dahulu, sebelum kemerdekaan,terasa aku berada di dalam kalangan penduduk Kampung Kambing Serious superb, bahasa lama yang dikekalkan dan mudah untuk aku fahami Cuma aku hairan, kenapa tajuk SALINA bukan sepatutnya Nahidah Salina satu khazanah luar biasa pada aku,mungkin Dan diketahuinya sekali bahawa betapa kotor pun Siti Salina di lua [...]

    25. I bought the 50th anniversary Edition of this book Popular Bookstore, Ikano because of it s fame as one of the best works of National Laureate, A Samad Said The story line is good but very poor copy editing made it a very dragging, frustrating and disappointing read Page after page of typo errors and spelling mistakes points to a very poor job of producing this book For a book bearing a big name as this, the editor and the proof reader must do a better job The four 4 stars given above is for the [...]

    26. This is supposed to be a special 50th anniversary edition It has a beautiful cover a striking bluish green butterfly held in a pair of black and white hands Unfortunately the shoddy editing made reading difficult Reading in Malay also slows me down The style was a mix of lyricism and clear cut realism I must admit there was a bit of disappointment with the ending the central characters did not progress far beyond the conditions and situations in which we first meet them I also felt that Salina d [...]

    27. Berminggu jugak nak habiskan novel ni Mungkin sebab novel ni tebal dan bahasa sastera nya yang meleret2.Tapi plot cerita ni best.Rasa kesian dekat Salina dengan Nahidah Tak tahulah zaman sekarang ni wujud lagi ke org mcm Salina ni yang menyanggup sangat utk seorang lelaki.Lagi satu kesian jugak dekat Hilmy.Ending dia ok, ada part yang happy, dan ada part yg sedih.

    28. SALINA sebuah karya maha agung dari sasterawan negara Datuk A.Samad Said.Membawa pembaca kembali era lampau yang penuh dengan kerintihan,kedukaan,kesukaran kehidupan.Namun,dapat di atasi sebaiknya dalam melestarikan sebuah kehidupan

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *